I cannot bring my student to the world, so that i bring the world to my students using skype -Aliff MIE Expert Malaysia

Saya ingin berkongsi kepada semua berkaitan satu aplikasi yang dapat menghubungkan kelas anda dengan dunia luar. Aplikasi ini sangat membantu guru dan pelajar dalam sesuatu subjek. Bagi kelas tradisional, guru mengajar pelajar di dalam kelas. tetapi bagi kelas abad ke 21, guru boleh membawa dunia kepada pelajar menerusi aplikasi skype.

Skype merupakan satu aplikasi microsoft untuk membantu guru menghubungkan kelas mereka dengan dunia luar. Jika seorang guru tidak berupaya untuk membawa pelajar mereka ke dunia luar, sekarang mereka boleh membawa dunia luar ke pelajar mereka dengan menggunakan skype.

Setiap tahun microsoft akan menganjurkan satu acara besar iaitu GLOBAL SKYPE-ATHON. Kebiasaannya akan di adakan pada bulan november. Pada tahun 2018, mereka telah menetapkan pada tarikh 13 dan 14 november 2018 sebagai acara global skype-a-thon.

Terdapat 5 jenis aktiviti skype yang anda perlu tahu iaitu:

1. lawatan lapangan maya
2. pelajaran skype
3. kolaboratif skype
4. misteri skype
5. penceramah jemputan

Lawatan Lapangan Maya – https://youtu.be/tXwkh52bHeM

Tanpa perlu meninggalkan bilik darjah, guru boleh berinteraksi secara langsung dengan pakar dari muzium, taman, kebun binatang, mercu tanda bersejarah dan banyak lagi tempat menarik di seluruh dunia.

Pelajaran Skype – https://youtu.be/40gM5j3G5Rg

Buat pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) yang relevan dengan subjek yang diajar. Guru boleh menghubungkan pelajar dengan pakar secara langsung (LIVE) menggunakan skype. Pelajar boleh bercakap dengan saintis, jurutera, penulis, pensyarah dan banyak lagi.

Kolaboratif Skype – https://youtu.be/weXOfQNX1X8

Pelajar boleh berinteraksi dan berhubung dengan bilik darjah di seluruh dunia untuk melaksanakan sesuatu projek, meneroka budaya yang berbeza, dan membina belas kasihan dan empati yang lebih besar untuk satu sama lain.

Misteri Skype – https://youtu.be/eRf7_nX74PA

Pelajar bermain permainan Misteri Skype dengan kelas lain dari seluruh dunia untuk meneka di mana mereka berada. Cara ini sangat menyeronokkan untuk belajar tentang budaya lain dan meningkatkan pemikiran kritis dan kemahiran komunikasi pelajar anda.

Penceramah jemputan – https://youtu.be/40gM5j3G5Rg

Penceramah jemputan adalah pakar dalam bidang subjek seperti penulis, ahli sains, jurutera, penjaga zoo dan lain-lain lagi. Menjadi Pembicara Tetamu memberi guru peluang untuk berkongsi kepakaran dengan bilik darjah di seluruh dunia untuk memberi inspirasi dan membawa pembelajaran kepada kehidupan untuk pelajar. Kemahiran dan kepakaran seseorang guru mungkin hanya seseorang, tetapi di mana saja anda berada, dunia akan mencari anda!

Jika berminat untuk mengetahui secara lanjut tentang global skype-a-thon microsoft, boleh join group di bawah

https://t.me/digitalclassroom

Share This

Jom Kongsi

Kongsi dengan rakan anda

?>